BEELDEN
stadsverfraaiing Rotterdam sinds 1940
Hoe kwamen De verwoeste stad van Zadkine en de titelloze sculptuur van Naum Gabo naar Rotterdam? En wat betekende de ‘percentageregeling’ voor de stad? Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 is een geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte van Rotterdam. Siebe Thissen, hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte, schetst in tien chronologische essays het ontstaan en de groei van de Rotterdamse beeldencollectie in 75 jaar wederopbouw, hoe Rotterdam een échte beeldenstad werd en hoe kunstenaars sinds het bombardement van 1940 hun stempel drukten op de vormgeving en beleving van het straatbeeld.
Uitgeverij Jap Sam, 2016 AUTEUR Siebe Thissen VORMGEVING Minke Themans FOTO-ESSAY Otto Snoek BEELDRESEARCH & BEELDREDACTIE Joop de Jong/Diafragma Films en Nienke Post/CBK |
ROTTERDAM IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is de geschiedenis van een geteisterde havenstad. De bevolking staat hierin centraal, maar niet minder gaat de aandacht uit naar het nationaal-socialistische stadsbestuur, dat in deze geschiedenis immers een belangrijke rol speelde.
Uitgeverij Boom, 2006 AUTEUR J.L. van der Pauw BEELDREDACTIE & RESEARCH Diafragma Films & Tentoonstellingen |
CAS OORTHUYS, ONDERWEG
EUROPA 1945-1965
Dit boek verscheen bij de gelijknamige expositie in de Kunsthal. Cas Oorthuys was een van de weinige enige fotografen die in de jaren vijftig intensief rondreisde door Europa. In opdracht van de (toenmalige) uitgeverij Contact maakte hij een zeer succesvolle reeks van tientallen 'fotopockets' - in die dagen een noviteit. Oorthuys' centrale thema was 'de mens' en in deze foto's toont hij een vreedzaam en landelijk Europa, dat overeind krabbelt van de oorlogsverschrikkingen en voor toeristen weer bereisbaar wordt.
Uitgeverij Contact, 2001 TEKSTEN Flip Bool, Cees Nooteboom, Rik Suermondt SAMENSTELLING & BEELDREDACTIE Joop de Jong en Rik Suermondt |
DE TRAP
Het hoogtepunt
De Trap op het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw was de grootste publieksattractie van de manifestatie Rotterdam viert de stad – 75 jaar wederopbouw. Maar liefst 368.611 bezoekers beklommen de tijdelijke steigerinstallatie, ontworpen door architectenbureau MVRDV, om vanaf het dak van het Groothandelsgebouw naar de ‘wederopgebouwde’ stad te kijken. Boven op de rondgang was een tentoonstelling met foto’s van Jan Roovers uit de wederopbouwperiode. Bezoekers konden met verrekijkers zelf een vergelijking maken tussen Roovers’ Rotterdam anno 1960 en het uitzicht in 2016.
BEELDRESEARCH Diafragma Tentoonstellingen PRODUCTIE Rotterdam Festivals |
MUSEUM ROTTERDAM ’40-’45 NU
In 2015 werd het OorlogsVerzetsMuseum verbouwd tot een interactief educatief museum, genaamd Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Te zien is wat het betekent als jouw stad wordt gebombardeerd en hoe het leven er uitziet als je daarna wordt vervolgd en onderdrukt. Wat blijkt is dat de verhalen van toen ook van nu zijn. Een belangrijk onderdeel is de indringende Experience. In een korte film beleven bezoekers de oorlog in Rotterdam van dichtbij. Ze zien waarom de stad zo anders is geworden dan de meeste andere Nederlandse steden. De films in de Experience gaan ook over de veerkracht van de Rotterdammers, over hoe ze samen de draad weer oppakken bij de wederopbouw van de stad.
Museum Rotterdam ’40-’45 NU BEELDRESEARCH Diafragma Tentoonstellingen PRODUCTIE Tinker Imagineers |